Street Berlin: Currywurst

DSC00125

DSC00129

Jag kliver in i taxin och säger bara ”Das beste Currywurst in Berlin, bitte”.

Chaffisen kastar en blick på mig genom backspegeln och upprepar frågande ”Currywurst”?

”Bitte.”

I detta är Berlin som alla andra städer. Vill man veta var det bästa gatukäket finns så frågar man en taxichaffis. Nu är det här med ”den bästa Currywursten” en extrem smakfråga. Precis som med all annan mat med någon slags förankring i en folksjäl så råder en ständig och ibland hätsk debatt om hur den ska lagas, hur den ska serveras och var man kan få tag i den bästa.

Som betraktare kan man bara hålla sig på den säkra sidan och referera till den historia som finns bevarad kring Currywurstens tillkomst.

Currywursten serverades första gången 1949 av korvkioskägarinnan Herta Heuwer.

Historien förtäljer att hon var uttråkad av de rätter hon redan hade på menyn och att hon med hjälp av de ingredienser som stod till buds; tomatpuré, Worcester sås och currypulver; gjorde en ny sås som hon serverade över en korv skuren i bitar. Till wursten fick man ett litet brötchen. Currywursten var född.

Det är inte svårt att se ett glåmigt och krigssargat Berlin med ett magert utbud av råvaror men ett stort behov av förnyelse klamra sig fast vid denna nya comfort food, vars currytillsats gläntade på ridån mot en mindre sliten värld lite längre bort och

Currywursten spred sig som en löpeld över staden.

Som mest hade Herta nitton anställda som dängde Currywurst till Berlinborna.

Idag serveras 80 miljoner portioner per år och man har nyligen invigt ett museum till Currywurstens ära, lämpligt beläget vid Checkpoint Charlie, en av de mest ryktbara gränsövergångarna mellan öst och väst-Berlin och en annan viktig milstolpe i stadens historia.

Taxichaffisen släpper av mig vid taxistationen som ligger bredvid ”Berlin and Friends”, en vit vagn med serveringslucka. När jag ställer mig i kön så kan jag inte undvika att känna mig lite som Peter Falk. Hans rollfigur ”Filmstjärnan” hängde här i Wim Wenders klassiker ”Himmel Över Berlin”. Det sägs att Wim fortfarande trycker sin Currywurst här efter en sen kväll på krogen.

Nu är det söndag förmiddag och inga filmstjärnor syns till. Desto fler Berlinbor har ställt sig i kö för att köpa Currywurst till brunch.

Den lilla blonderade tanten som bemannar vagnen lutar huvudet lite snett åt sidan när jag kommer fram,

”Jaaa?”

”Zwei Currywurst Bitte”

”Ja. Mit Brötchen?”

”Ja, und ein Bier bitte”.

”Genau”

På mindre än 60 sekunder har tanten (som för övrigt är en lite mindre öststatsglåmig version av tanten som serverar Filmstjärnan wurst i ”Himmel Över Berlin”), skurit korvarna direkt på papptallriken, slevat på tomatsås och pudrat på ett tjockt lager currypulver.

”Bitte”, säger hon.

”Vielen Dank”.

Jag äter korvarna nästan lika fort som hon serverade. Tanten ler nöjt när jag beställer två till.

”Du hast hunger”.

Jag flinar och nickar. Så står jag där i solskenet och njuter mina korvbitar. Den tomatsöta såsen och den lagom skarpa curryn tävlar om uppmärksamheten på den sista brödbiten.

Jag klunkar min öl och blir för en kort stund ett med staden och dess invånare.

”Ich bin ein Berliner”.

(stinky on the road)

DSC00127DSC00128

Annonser

2 svar till “Street Berlin: Currywurst

 1. Hej Stinky!

  Hörde om din jordärtskockaodling. Har du möjlighet att leverera 800 gr till mitt tävlingsbidrag i västerbottenoststipendiet? Vore kul att briljera med råvarorna, lär bli det enda jag kan imponera med :).

  Om du vill och kan hör av dig på mailen med ett pris.

  Ha det fint!

 2. Jaha, men vad är det egentligen med CW som är så speciellt??? Jag precis begått en själv utanför Tegel, och jag häpnar…
  Jag tror nog din efterkrigsteori är svaret: fattigdom, brist på råvaror, desperat behov av en omdefinering av det Tyska…å vad bidde det? Curry Wurst. Varför tyskarna hållit fast vid denna mathädelse gissar jag är deras borgerliga stockkonservativa gener.
  1000 falafel på raken hellre än variera med CW.
  Fast jag är lite sur att jag missade ditt CW-ställe vid checkpoint Charlie då vi var där igår.
  Newt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s